Naše vinařství
Vína vyrábíme s láskou a péčí

Pavel & Michaela Kollerovi
pokračovatelé rodinného vinařství
Jsme malé vinařství, které se nachází ve vinařské obci Prušánky, viniční trať Nechory, spadající do vinařské podoblasti Slovácko.
Neprosazujeme pouze moderní nebo tradiční metody, postupy, technologie vinařství. Z obou světů si bereme to nejlepší, to co vyhovuje přírodním podmínkám v naší vinařské oblasti. S cílem získat odrůdová, osobitá vína s vlastním charakterem. To je jedním z důvodů proč děláme tolik odrůd (cca 20) ačkoliv máme cca 1 h vinic.
Vinařská oblast Prušánky je známa nejen svými červenými víny, ale své místo zde mají i vína bílá. Z červených odrůd zde pěstujeme Modrý Portugal, Frankovka, Cabernet Moravia, Merlot, Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Dunaj a v neposlední řadě Rulandské Modré. Z bílých odrůd Müller Thurgau, Veltlínské Zelené, Neuburg, Tramín, ale hlavně Ryzlink Rýnský, Ryzlink Vlašský, Sylvánské Zelené, Rulandské Šedé nebo Pálava.
Díky nabytým zkušenostem tvoříme z našich hroznů kvalitní, lahodná a osobitá vína.
Logo vinařství
Jak vzniklo. Otázkou bylo jak ukázat lidem naši životní filozofii a lásku k vínu ve velmi stručné podobě. Tak aby se lidé zamysleli nad významem.
Symboly znázorňují čtyři základní elementy mající vliv na budoucí víno. Je to půda, voda (déšť), slunce a ten poslední nejdůležitější je "VINAŘ", který s citem, láskou a těžkou prací dává vínu život.
Filozofie vinařství
Našim cílem není abyste víno pouze pili, ale abyste si pití vína užívali. Naplnit vaše smysly ovocem, květinami, bylinami, kořením, kávou nebo čokoládou. Aby vám naše víno připomínalo štěstí, radostné a bezstarostné chvíle ve vašem životě.
O vinaři
Jmenuji se Pavel Koller a pocházím ze Západních Čech z malé vesnice Staré Sedlo okres Tachov. Netroufnu si hádat, ale možná si kladete otázku, jak jsem se dostal na Moravu a k vínu. No za vším hledej ženu. Se ženou jsem se seznámil na vysoké škole a to díky vínu. To, že pochází z vinařské oblasti a z vinařské rodiny byl prostě osud.
Propadl jsem vínu a věnuji se pěstování a výrobě vína od roku 2003. Letos to bude 21 let. Po celou tu dobu se učím jak tradičním tak i moderním postupům výroby vína. Poznávám vliv přírody, počasí na výslednou chuť a aroma. Snažím se ze zdravích hroznů získat plná a aromatická vína.
Jelikož jsme převážně tradiční vinařství, probíhalo učení předáváním zkušeností z generace na generaci (z tchána na zetě). A jak už to bývá tak nejlepším školitelem je dobré patro. Naučil jsem se pěstovat révu, vyrábět víno a jakoukoliv změnu jsem porovnával s výslednou chutí. Učil jsem se poznávat odrůdy, jejich aroma, barvu a zejména potřeby každé odrůdy. Vinařina je celoživotní úděl. Stále je se co učit a poznávat.
Pokud máte cestu kolem stavte se. Budu se těšit na vaši návštěvu a příjemnou zábavu u pohárku dobrého vína.
